Schildklierkanker
Schildklierkanker is een kwaadaardige tumor in de schildklier. Er zijn een aantal vormen van schildklierkanker. De meeste patiënten met schildklierkanker hebben de ‘papillaire’ of ‘folliculaire’ vorm. Deze tumoren groeien meestal langzaam en kunnen vaak met een operatie worden genezen. Als er na de operatie en de behandeling met radio-actief jodium kankercellen in het lichaam zijn achtergebleven, noemt men dit uitzaaiingen. Meestal worden uitzaaiingen gevonden in de lymfeklieren, longen en/of botten, maar ook andere organen kunnen aangetast zijn, zoals lever en hersenen.
Schildklierkanker komt niet zo vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 700 mensen in Nederland schildklierkanker.
Wat is het doel van de COMBO studie?
Het behandeltraject voor patiënten met schildklierkanker bevat een aantal ingrijpende keuzen. Het is nog niet duidelijk wat de beste behandeling is voor een patiënt met schildklierkanker, elke behandeling heeft zijn voordelen en nadelen. Nu worden patiënten vaak streng behandeld, met de meest agressieve middelen, terwijl een mildere behandeling voor sommige patiënten ook mogelijk is. Daarom ervaren sommige patiënten onnodig vaak bijwerkingen en complicaties, zonder langer te leven.
De huidige richtlijnen zeggen dat minder agressieve therapie en geïndividualiseerde nazorg mogelijk is. Deze behandelingen betreffen het weghalen van de halve of hele schildklier of het wel of (nog) niet starten met systeemtherapie. Bij deze keuzen kunnen patiënten onnodig zwaar behandeld worden. Deze situatie is nijpend want patiënten met schildklierkanker leven relatief lang in een relatief goede gezondheid. Bij patiënten zonder klachten of met relatief milde klachten kan te zwaar behandelen leiden tot langdurige klachten zonder overlevingswinst. In ieder geval is het nodig patiënten bij deze keuzen te betrekken.
Het bespreken van keuzen met de arts is vaak moeilijker dan gedacht. ‘Samen beslissen’ wil dit op 2 manieren verbeteren: 1) artsen geven informatie over de behandelmogelijkheden met hun voordelen en nadelen, 2) artsen helpen patiënten te kiezen rekening houdend met wat de patiënt belangrijk en nodig vindt. Patiënten zijn verschillend en hebben verschillende waarden en normen. Het is zaak deze waarden met een arts te delen, omdat deze waarden rechtstreeks de keuze tussen overleving en kwaliteit van leven beïnvloeden. Het doel van de COMBO studie is tot een betere communicatie tussen arts en patiënt te komen waarbij met nadruk de waarden van de patiënt aan bod komen. In de COMBO studie ontwikkelen we een communicatie hulpmiddel die we bij patiënten met schildklierkanker en hun artsen inzetten. Ons idee is dat de communicatie tussen arts en patiënt daarmee verbetert, en dat patiënten een betere besluitvorming ervaren.